Brug synet aktivt til at køre bedre på MTB

Et af de mest oversete teknikker indenfor mountainbike er synet og hvordan en rytter aktivt forsøger at forbedre det. En rytter kan besidde en stor værktøjskasse af skills, men kan ikke aktivere dem i samme grad, hvis rytteren ikke kigger frem og scanner sporet.

De fleste mountainbikere har sikkert prøvet, at fastlåse synet på en glat rod eller sten og derefter styrte på den, da vi dermed ikke bliver ved med at scanne sporets videre forløb. I dette eksempel, bliver synet brugt som en laser, der er koncentreret på én ting. Derfor kommer rytteren til at køre ujævnt, altså lidt mere stop and go, fordi rytteren ikke scanner sporet.
Det vi som MTBere gerne vil prøve på, når vi kører MTB er at scanne sporet, som en lommelygte der hele tiden lyser frem i sporet. Jo hurtigere vi kører jo længere skal vi kigge frem og omvendt jo langsommere jo tættere skal vi kigge på vores forhjul. Når man ser frem i sporet, kan man som rytter træffe bedre valg i forbindelse med linjevalg, øge flow på sporet samt benytte den korrekte teknik.

Sådan gør du

Som hovedregel er der altid tre linjer på et spor; den direkte, den forsigtige og den optimale linje.

Det giver måske lidt sig selv, men den direkte er den, hvor du kommer hurtigst fra A til B, hvor den forsigtige er den linje, hvor man kører uden om alle sporets forhindringer. Den optimale linje, er i min optik den sjoveste, den kører over sten og rødder, udnytter sporets rammer optimalt.
Tænk racerbil her, med at åbne sving op og køre store bløde sving – så har man mere tid til at tænke og scanne sporet. Målet er at køre mere lige ud i sporet, inden for sporets rammer, så vi ikke drejer så meget.

At se frem i sporet er ikke noget man bliver ”færdig” med at lære, det er en teknik man kan udvikle på hele sin MTB rejse. Èn ting man dog kan gøre for sig selv, er at tænke over hvor man kigger hen og udfordre sig selv med dette samt forsøge at køre forskellige linjer.

Artiklen kan også ses på: https://fusionworld.com/blog/2017/11/brug-synet-aktivt-til-at-koere-bedre-paa-mtb.aspx

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.