MTB Spor – Sorte spor i Canada

Denne omgang af MTB spor er fra et af mine ynglingsspor, jeg har været så heldig at køre på. Igen er vi i Whistler, Canada – det er der dog en grund til, da det simpelthen er der, nogle af de bedste jeg har kørt er. Videoen er fra en onsdags world cup ned af to af de mere tekniske mounatainbike spor på ned nedre del af Whistler bjerget. Jeg styrter desværre i mit gennemløb efter at have haft en den anden hurtigeste split tid, jeg kommer i mål på en 15. plads.

 

De tre vigtigste skills på sorte spor:

På sorte spor som dem du kan se i videoen, kommer selvsagt de fleste af ens tekniske evner i spil. Der er dog nogle evner der er mere eksplicitte end andre, som jeg ved gennemgå i nedenstående.

Sorte spor alt efter om de er stejle eller langsomme og tekniske stiller store krav til hvor god en position du har på cyklen. Jeg ved godt jeg skriver dette i næsten hvert indlæg, men det er fordi den er fundamentet for, at du kan bevæge dig godt og effektivt på cyklen samt arbejde med din teknik optimalt.

 

Dernæst er forståelse af hvor og hvornår du skal bremse en vigtigt faktor, da det ikke blot betyder noget for hvor hurtigt eller langsomt ud kommer ned, men også for din sikkerhed. På sporet i videoen er der flere steder, hvor bremselængderne er meget lange eks. 0:48 og 1:27, da det er stejlt. Derfor er det vigtigt at læse sporets forløb samt underlag for at finde det optimale sted, at bremse men din fart og linjevalg taget i betragtning. Her er et godt tip at finde steder på sporet, hvor du kan gøre dig tung, dvs. vægte cyklen ned i jorden mens du bremser. Dette er godt at gøre, da det mindsker din bremselængde, da du vægter hjulene og derfor generere mere greb = kortere bremselængde.

 

 

Den sidste skill, der er vigtig at have med, når du takler sorte mountainbike spor, er det mentale aspekt. Inden du overhovedet begiver dig ud på et sort MTB spor, er det altid en god ide, enten at have set en video af sporet forløb eller at du går en tur ned af det. Grundet til dette er, at du skal kunne forstille dig selv køre ned af det, inden du “dropper ind” i sporet. Selvom vi i Danmark ikke har bjerge, har vi stadig nogle meget tekniske spor flere steder i landet, hvor man nemt kan komme galt afsted, hvis man ikke har de basale skills på plads eller en forhindring kommer uventet.

Netop når du møder noget uventet på sporet, er de flestes reaktion at spænde op i kroppen, strække armene og derved højne sit tyngdepunkt. Dette er tre ting, der totalt modarbejder den forhindring, der er i sporet forløb. Derfor er det altså en god ide, at gå sporet eller have set en video af sporet, inden du begiver dig ned af det. Når du ved hvad du kan forvente af sporet og du hviler i dine skills, slapper du naturligt mere af i kroppen og er mere loose, hvilket kan resultere i mere flow følelse og good times på cyklen – det er vil det vi gerne vil have ikke?

 

Slutteligt er det altså vigtigt, at din position og bremseteknik/sporforståelse er på plads for, at takle sorte spor. Det mentale aspekt og troen på sig selv er en væsentlig faktor for, at lykkes med at have det sjovt ned af sorte MTB spor.

Hvis du gerne vil arbejde med disse skills så klik HER og find et tilbud der passer dig.

 

 

Klik her for at se videoen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.